Köszöntő

 INFORMÁCIÓ
 Orvos/Partner adatbázis
 Partnereink publikációi
 Partnereink közleményei
 Gyógyforrás (linkajánló)
 Folyóirat
 Ügyeletfigyelő
 Partner WEB felületek
 Partner termékkatalógus
 Pályázatok
 Rendezvények
 Továbbképzések
 Egyéb

 KOMMUNIKÁCIÓ

 Egészségnevelő programok
 Fórum
 Aktuális
 Lakossági tanfolyamok
 Állás
 Keres-Kínál

 SZOLGÁLTATÁSAINK
 Partner-szolgáltatók
 Kiadványok
 Hírlevél
 GYIK
 
Magyar English Deutsch
 
Ügyfélszolgálat:
 MiM-Net Innovációs Kft.
 5000 Szolnok
 József Attila út 83.
 Telefax: +36 (56) 999-460
 E-mail: info@mimnet.hu
 
Archívum
Impresszum


Fórum
Keresés:

1. Erzsike 2012. 11. 05. 21:01:47
Lisztérzékenyeknek receptek
Bögrés, mikrós süti

Hozzávalók:
1 fél literes bögre
4 csapott evőkanál gluténmentes liszt (kukoricaliszt, rizsliszt is jó hozzá)
2-3 evőkanál cukor
késhegynyi szódabikarbóna
2 evőkanál kakaópor
csipet fahéj
1 tojás
2 evőkanál olaj
4 evőkanál tej

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat belemérem a bögrébe és jól összekeverem. Ráütöm az egész tojást, majd következnek a folyékony összetevők. A végén az egészet jól összekeverem (merülő mixert használok)így egy folyós masszát kapok. Beteszem a mikróba és három percig sütöm, majd még egy percig bent hagyom. Kiöntöm, de akár ki is kanalazható a bögréből is.


2. Erzsike 2011. 03. 30. 23:18:10
Lisztérzékenyeknek receptek
Máltai almakenyér - gluténmentes módra:-)

Hozzávalók:
30 dkg rizsliszt (v. bármely gluténmentes liszt)
50 dkg alma - nagyra reszelve
30 dkg kristálycukor
5 dkg durvára vágott dió
2 db. tojás
1 csomag sütőpor
1 evőkanál fahéj
1 citrom reszelt héj + leve
10 dkg mazsola
vaj+gluténmentes liszt a 2 db. őzgerinc forma kikenéséhez.

Elkészítése:
Almát, cukrot, fahéjat, citromhéjat, citromlevet és mazsolát összekeverni és 4 óra hosszat (vagy egy éjszakát) állni hagyom.
A lisztet összekeverem a sütőporral,majd hozzáadom a tojásokat, a durvára vágott diót és a korábban fűszerekkel összekevert reszelt almát.

A tésztát 2 db. kivajazott és rizsliszttel meghintett őzgerinc formába öntöm, majd előmelegített sütőben kis/közepes lángon 35-45 percig sütöm. Érdemes az utolsó 15 percben alufóliával letakarni, hogy ne égjen meg.

Fagyasztóban is kiválóan eláll.


3. Erzsike 2011. 03. 30. 23:02:21
Lisztérzékenyeknek receptek
Gluténmentes kenyér - zsemle -kifli - pizza- recept:

Hozzávalók:

3 dl. víz
1 dl. tejföl
3 dkg élesztő (helyettesíthető 1 cs SÜTŐPOR-ral)
20 dkg "Mester" gluténmentes kenyérpor
10 dkg "Mantler" gluténmentes liszt
7 dkg rizsliszt
3 dkg kukoricakeményítő
1 csapott evőkanál só
1 csapott evőkanál cukor
2 evőkanál napraforgó vagy oliva olaj

Az összetevőket dagasztógéppel alaposan kidolgozzuk, formázzuk és kisütjük.

Élesztő nélküli gluténmentes zsemle - kifli - pizza is készíthető az alaprecept szerint, amennyiben az élesztőt SÜTŐPORRAL helyettesítjük. Én általában két adaggal sütök egyszerre. Ebben az esetben 160 fokon sütöm a zsemléket! :-)


4. hobnobs 2010. 07. 16. 23:54:31
Lisztérzékenyeknek receptek
Sziasztok!
Szeretnék egy bevált zsömlereceptet elkérni. Ma sütöttünk rizslisztből és nem vált be!!!!!!!! Olyat szeretnék, amiben nincs tojás sem.
Köszönöm!!!!!!!!!


5. Andrea 2010. 02. 17. 7:42:57
Lisztérzékenyek fóruma
Szia Gabi!Rizsliszt100%biztos,én nagyon nem használom a kukoricalisztet.Sajnos az anyagiak miatt én is igyekszem variálni,de többnyire rizslisztet használok.A diabetológustól kaptam kettő bolt címet,ha Pesti vagy elnézhetsz oda.Álítólag Ők a legolcsóbbak,azért is mert tőlük vásárolnak a kis boltok.Megkeresem a papírkát még ma és leírom!Üdv Andi


6. Gabi 2010. 02. 17. 6:56:07
Lisztérzékenyek fóruma
Mennyire lehet bízni a rizslisztben, kukoricalisztben, szójalisztben?
Eddig azt hittem, hogy ezeket nyugodtan lehet használni, de a kukoricalisztnél saját magamon éreztem, hogy valami nem stimmel, majd később olvastam is, hogy nem garantálják, hogy GM.
Ezek szerint ezért használjátok az igazi GM-es liszteket? Eddig azt hittem, hogy a drága liszteket ki tudom váltani az olcsóbb, de nem búzából készült lisztekkel, de most nagyon elbizonytalanodtam.


7. Gabi 2010. 02. 15. 18:19:57
Lisztérzékenyek fóruma
Szia Erzsi és Andi!
Köszönöm a címeket. A Heim Pál Kóházba nem csak gyerekek mehetnek? A Kútvölgyi csoporthoz legközelebb csatlakozni fogok.
Hogy mi van velem? A szövettani eredményt majd március elején tudom meg. Igyekszem tartani a diétát. Már tudok sütni kenyér jellegű valamit rizslisztből, szójalisztből és kukoricakeményítőből. Egyébként nagyon jól elvagyok búzaliszt nélkül. Én nem nagyon keresem a gluténmentes termékeket, én inkább olyan kaját veszek, amiben alapból nem lehet liszt: zöldség, gyümölcs, rizs, krumpli, natúr hús.
Nekem az arcom ég, ha lisztet eszem. Ma "véletlenül" bekaptam egy darab sütit (nem akartam valakit kikosarazni, ill. magyarázkodni, hogy miért nem akarom megenni) és óra múlva tüzelt, lángolt az arcom. Jó két óra múlva szerencsére elmúlt. Ha ezt valaki elmesélné nekem, el se hinném.


8. Erzsike 2010. 02. 03. 21:46:50
Lisztérzékenyeknek receptek
Egy nagyon finom kenyér receptet írok le nektek, amely kenyér 4-5 napig is puha marad és zsömle is készíthető belőle.
45 dkg fe-mini kenyérliszt
2 dkg amarant liszt
3 dkg rizsliszt
0,5 dkg só
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg guarmagliszt
1 kk cukor
1 evk olaj
7 dl víz
A száraz anyagokat összekeverem, az élesztőt 2 dl langyos cukros vízzel felfuttatjuk, ezt az olajjal együtt hozzáadjuk a liszthez. Folytonos keverés mellett hozzáadjuk a maradék 5 dl vizet. 10-15 percig kelesztjük, utána robotgéppel átdagasztjuk és kiolajozott sütőformába tesszük (nekem két szögletesbe fér bele). 1 órát még kelesztjük és 170C-on 40-50 percig sütjük légkeveréses sütőben.

Próbáljátok ki nagyon finom.
csmariann


9. Gabi 2010. 02. 01. 18:40:06
Lisztérzékenyek fóruma
Szia Andrea! A Te receptedet még nem sütöttem meg. Tegnapelőtt viszont készítettem egy gluténmentes lisztből "kenyeret" kenyérsütőgépben. Sajnos teljesen elrontottam, mert hiába írták a zacskóra, hogy mennyi liszt és mennyi folyadék kell, amikor a tészta összekeverődött, úgy ítéltem meg, hogy nagyon folyékony a tészta, ezért csak öntöttem, öntöttem hozzá még a lisztet és egy tök kemény tésztát sütöttem meg. Olyan lett, mint a kő:) Azt hittem, hogy hasonló tésztát kell gyúrni, mint a búzalisztből.
Holnap veszek rizslisztet és megsütöm a Te kenyeredet.


10. Gabi 2010. 01. 28. 13:03:59
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Andrea. Köszönöm a receptet és a magyarázatot. Rizslisztből akkor 6 dl kell? Megzavart a 3x2:)Meg fogom ma sütni, de várom a pontos mennyiséget.


11. Andrea 2010. 01. 28. 8:33:37
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Sorstársak!Sok kenyérfélét kipróbáltam,de ez a kenyér tényleg nagyon finom.Leírom a receptet,és ha valaki megsütné,egy pár sort írjon,hogy izlett-e?köszönöm!!Recept:3x2dl rizsliszt,1 1/2pohár kukoricaliszt,1/2kk só,1cs sütőpor,4dl kefír,vagy joghurt,1ek olaj,3egész tojás,2dl langyos tejben 1cs szárított élesztőt,egy pici cukorral felfuttatunk,és a többi hozzávalót beletesszűk,robottal összelehet keverni,és formában még egy kicsit hagyjuk kelni,és már lehet is sütni!Jó étvágyat kívánok hozzá!


12. Bea 2009. 12. 09. 16:49:15
Lisztérzékenyek fóruma
sziasztok.5 éves kisfiamnál 1 hónapja derült ki a lisztérzékenység.szeretnék neki palacsintát sütni de nem sikerült.(rizsliszt,sármix,emese süteménypor)
ezekből próbáltam úgy ahogy búzalisztből,de leragad!Tudnátok segiteni? irjatok erre az emailra:varganekocsorak@freemail.hu Köszi


13. Erzsike 2009. 11. 19. 16:26:41
Lisztérzékenyek fóruma
Szia Martus!

A Fórum kereső mezőbe beírva: coelipan több receptet is találsz.
A kukoricalisz és a rizsliszt nem kenyérnek való lisztek, abból nem sikerül ehető kenyeret készíteni, viszont sok más finomság készíthető belőlük. (hasonlóan keress rá a kereső mezőben, mint a coelipanra) A fórumok között találsz olyat is, hogy "Lisztérzékenyeknek receptek" ott is sok finomság van.
Remélem sikerült segítenem.
Hogyan derült ki a "gluténallergiád"?

Üdv: Erzsike


14. Martus 2009. 11. 19. 8:49:25
Lisztérzékenyek fóruma
Sziasztok!
Most derült ki a gluténallergiám. Vettem Coelipan lisztet, de nem sikerül a kenyér belőle!Tudna valaki egy jó receptet?Ja és kipróbáltam a kukoricalisztet és a rizslisztet is. Ezekből a lisztekből ehetetlenek a kenyerek, vagy csak elrontok valamit?
Köszönöm


15. Schumi 2009. 02. 27. 21:00:26
Lisztérzékenyek fóruma
Tisztelt Képviselő Asszony / Úr!

Ezúton szeretnék Önhöz fordulni a problémánkkal, mely rajtunk kívül több ezer ember életét nehezíti meg az országban. Sajnos családunk is érintett a lisztérzékenység (coeliakia) által, mely egy autoimmun betegség, és előfordulásának a gyakorisága Magyarországon Európa többi országához hasonló: körülbelül minden századik embernél mutatható ki.

Régen a coeliakiát egy kinőhető gyermekbetegségnek tartották, de mára már kiderült, hogy mivel ez nem allergia, hanem egy autoimmun betegség, nem múlik el, csak tünetmentessé tehető, ha sikerül a glutén szervezetbe jutását teljesen elkerülni. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően az új betegek diagnosztizálása sok esetben akár felnőtt korban is történhet, a családszűrések során pedig ez a betegség gyakran családi halmozódást mutat, mely által az anyagi terhek olyan mértékűekké válnak, hogy sokan vagy nem tudják tartani a diétát, vagy a gluténmentes kenyér- és tésztafélékről kénytelenek szinte teljesen lemondani.

A lisztérzékenység kezelésére egyetlen terápia létezik, az egész életen át tartó nagyon szigorú diéta, mely nélkül a betegek életminősége és életkilátásai drámaian romlanak. A kezeletlen coeliakia hajlamosít különböző autoimmun megbetegedésekre (pl. cukorbetegség, pajzsmirigybetegség), spontán vetélésekre, vérszegénységre, csontritkulásra és rosszindulatú béldaganatokra is.

A gluténmentes diétás élelmiszerek választéka és elérhetősége az elmúlt néhány évben jelentősen javult, ma már sokféle biztonságos és jó minőségű hazai és importból származó termék kapható. Ezek ára azonban igen magas, elsősorban az azonos, búzaliszttel készült termékekhez képest.

Néhány összehasonlító adat:

Búzalisztből ............... Ár
1 kg búzaliszt: 85-140 Ft
1 kg kenyér (normál): 180-260 Ft
1 db bagett: 79-135 Ft
4 db kifli: 60-80 Ft
2 db-os pizza lap: 200-250 Ft
500 g száraz tészta: 120-250 Ft

Gluténmentes...... Ár
1 kg gluténmentes liszt: 800-1800 Ft
2 x 20 dkg kenyér (bolti): 1000-1240 Ft
1 kg kenyér (bolti): 2000-3100 Ft !!!!!
1 kg kenyér (házi sütésű): 800- ……. Ft
2 db-os bagett (bolti): 1490 Ft
4 db (22 dkg) édes kifli (bolti): 850 Ft(bolti)
2 db pizza lap (bolti) 1200-1450 Ft
500 g száraz tészta (bolti) 400-1400 Ft


Megjegyzés: A fenti árak normál élelmiszer kiskereskedelmi árak, a gluténmentes termékek árai között a speciális boltokban 100-200 Ft különbségek lehetnek.

A normál táplálkozási igényeket kielégítő és a gluténmentes termékek nagymértékű árkülönbségéből adódóan a szigorú diéta betartása még azok számára is problémát jelent, ahol két kereső van a családban. Sajnos Magyarországon a lisztérzékeny betegek alig részesülnek valamilyen támogatásban. Az emelt összegű családi pótlék csak a középfokú tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb 23 éves korig jár. Az egyéb támogatásként járó 50 %-os étkezési hozzájárulást a legtöbben nem tudják igénybe venni, mert az iskolai, főiskolai, egyetemi menzán nem vállalnák a speciális diétát, így ettől a kedvezménytől is elesnek. Ha ezt az összeget az érintettek megkaphatnák, az is segítség lenne annak a sok szülőnek, aki nap mint nap küzd azért, hogy gyermekét valamilyen módon ebédhez juttassa. A közgyógy igazolványt is csak ez a réteg kapja, de ők is csupán a társult betegségekre felírható gyógyszereket és az alig valamire használható keményítőket tudják igénybe venni, a speciális liszteket, élelmiszereket nem.

Szeretnénk, ha a közeljövőben létrehoznának egy - az olaszországihoz hasonló támogatási rendszert, így a gluténmentes termékek bekerülhetnének a gyógyszertárakba, ahol receptre olcsóbban megkaphatnánk őket, vagy lenne egy keretünk, amit ott levásárolhatnánk, hiszen a mi esetünkben a gluténmentes élelmiszerek gyógyszernek tekinthetők.

Természetesen a támogatást mindenkire ki kellene terjeszteni, mert semmi nem indokolja, hogy egyes korcsoportok kimaradjanak belőle. Jelenleg a főiskolások, egyetemisták és nyugdíjasok semmilyen támogatást nem kapnak. A felsőoktatásban részt vevő fiatalok pályázhatnak ugyan szociális támogatásra, de azt csak elvétve kapja meg valaki egy-egy félévre. Talán első megoldásként valamilyen boltban levásárolható utalványokkal segíteni lehetne a helyzetükön.

A felnőtt, dolgozó lisztérzékenyeknek semmiféle támogatás nem jár az adókedvezményen kívül, ami jelenleg nagyon szerény segítség (2009-ben 3575 Ft/hó), 2 kg jó minőségű kenyérpor és 1 kg rizsliszt megvásárlására elegendő. Ha a forint tovább romlik, és az ÁFÁ-t megemelik, akkor ez az összeg még erre sem lesz elég.

Olaszország, ahol igen komoly segítséget kapnak a lisztérzékenyek az államtól, számunkra is példa értékű lehet. A támogatás mértéke tartományonként változik, de a legkisebb összeg felnőttek esetében 99 Euro/nő és 140 Euro/férfi. Bizonyított, hogy ha ezek a betegek az igen szigorú diétát be tudják tartani, akkor kevesebb szövődmény alakul ki, melyek kezelése nem terheli az egészségügyet.

Az utóbbi időkben komoly változásokról adnak hangot a TV állomások és a sajtó. Félő, hogy a jelenlegi támogatások körét ahelyett hogy bővítenék, szűkíteni akarják. Tudjuk, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetben van, mégis úgy véljük, hogy e hátrányos helyzetben lévő réteget segíteni kellene, mégpedig oly módon, hogy a még jelenleg állásukat megtartott lisztérzékenyek valamivel több adójóváírást kapjanak, és legalább 23. éves korukig kaphassák a családi pótlékot azok is, akik felsőfokú oktatásban vesznek részt, hiszen ezeket a „gyerekeket” is a családjuk tartja el. Oda kellene figyelni arra, hogy a családi pótlék esetleges „bruttósításának” köszönhetően nehogy ez összeg még a jelenleginél is kevesebb legyen.

Kérem a Tisztelt Képviselő Asszonyt / Urat, hogy az országgyülésben támogassa kérésünket, illetve ha kell, módosító indítványt terjesszen be. Természetesen bármi egyéb, az életünket megkönnyítő intézkedést és kedvezményt is szívesen fogadunk.

Ezt a levelet megkapják a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Egyenlő Bánásmód Hatóság illetékesei is.


...................., 2009. február 27.

Tisztelettel: .....................................


16. Erzsike 2008. 11. 20. 23:09:41
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Célia és Timi!
A melegszendvicssütős kenyér receptet a "Fórum" keresője segítségével éritek el (keresőmezőbe írjátok: melegszendvics, és több receptet is találtok; Én a Mantler+rizsliszt változatot használom; A kenyér szóra több típusú kenyér is "előkerül").
Minden új receptnek örülünk, így a BOCIMOBIL receptjének is


17. topy 2008. 11. 20. 12:35:04
Lisztérzékenyek fóruma
Celia!
A szendvics-sütős kenyerhez tegyél kukorica, vagy rizslisztet is. Frissen nagyon jó.


18. Schumi 2008. 11. 09. 13:30:00
Lisztérzékenyek fóruma
Habaráshoz, rántáshoz nagyon finom a rizsliszt. A többi családtag sem fogja észrevenni a különbséget. Persze ez is ízlés dolga. Mi Kukoricakeményítővel vagy GM pudingporral csak a gyümölcslevest és a gyümölcsmártást sűrítjük.
2009-ben a tábor vsz. B.szárszón lesz.


19. lia 2008. 10. 11. 20:19:50
Lisztérzékenyek fóruma
Sziasztok!

Látom nem csak én kűzdök ezzel a problémával. Tudna valaki segíteni, hogy hogy lehet valami kenyérféleséget sütni rizslisztből. Sajnos nem ehetek élesztőt, kukoricát, hajdina, köles, árpa stb.-t. Max burgonya, vagy pehely, vagy,ha van valami jobb ötletetek: :(( Előre is köszönöm, hátha valaki már kikísérletezte, mert nekem sehogy nem akar sikerülni:(


20. Schumi 2008. 09. 01. 18:56:00
Lisztérzékenyek fóruma
Állítólag lövésük sincs a lé-ről. Nemcsak rizslisztet használnak, hanem búzalisztet is. kevés az infó, én nem vállalnám be, az biztos. A szójaszószok nagy része sem GM.


21. Monika 2008. 08. 14. 12:57:22
Lisztérzékenyeknek receptek
Túrós gofri
3db tojás, 3 evőkanál cukor, 6dkg olvasztott vaj, 7,5dkg rizsliszt, 7,5dkg gluténmentes (Mantler)lisztkeverék -de lehet valamelyik kenyérporból is, pl.Barbara-,1,25dl tej, 12,5dkg túró, 1 citrom reszelt héja. A túrót összekavarom a cukorral, az olvasztott vajjal és a citrom reszelt héjával, belerakom a 3 tojásnak a sárgáját, beleszórom a lisztet és a tejet, majd összekavarom. A tojásfehérjét felverem habbá, és azt is hozzárakom végül.
Gofrisütőt, vagy keksz sütőt felmelegítem, kikenem egy pici olajjal és kisütöm. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Én ebből a dupláját szoktam csinálni, és akkor lesz belőle kb. 20 db.


22. ÁgiK 2008. 05. 13. 17:47:27
Tejérzékenyeknek és Tojásérzékenyeknek receptek
Sziasztok! A tojás, olyan recepteknél, ahol a ragasztó-hatását akarjuk kihasználni, nagyon jól helyettesíthető lenmagliszttel. Meleg vízzel le kell önteni és rövid ideig állni hagyni, majd lehet használni. Kb. 1 lapos evőkanálnyi felel meg egy tojásnyi mennyiségnek.
Rizslisztből finom tojás nélküli majonéz készíthető, ha vízzel kevergetve felfözzük, majd lehűlés után mustárral, sóval, cukorral fűszerezzük, olívaolajjal kikeverjük.


23. Erzsike  2008. 01. 05. 15:45:32
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Izabella!
Ma "konyhatündérkedtem" egy keveset és írom a tapasztalataimat.
A melegszendvicssütős kenyeret próbáltam ki. Hosszabb kísérletezés során a következő recept szerint sikerült.(tökéleteseíteni biztosan lehet még!!) :-)

Melegszendvicssütős kenyér (melegszendvics sütőben készült)

hozzávalók:

20 dkg rizsliszt
10 dkg Glutenix gluténmentes búzakeményítő
15 dkg Teff liszt (olvashatsz róla a MIM logó alatti keresőben beírva)- helyettesítheted ugyanannyi búzakeményítővel.
3 tojás
3 dkg élesztő
1/2 dl. olaj
1 teáskanál só
4 dl. langyos tej (lehet langyos víz is)

Az összetevőket keverőtálban, kézi mixerrel alaposan kidolgozzuk és 10 perc pihentetés után előmelegített szendvicssütőben kisütjük. (vizes kanállal minden rekeszbe teszünk a masszából, majd lecsukva a szendvicssütő tetejét kb. 5-6 perc alatt készre sütjük - ez függ a sütő teljesítményétől)
A "12964" hozzászólásomhoz csatolt URL-en megtalálhatod a külömböző ízesítéseket és praktikákat, mellyel változatossá teheted ezt a speciális "kenyeret".


24. gyöngy 2008. 01. 05. 9:55:20
Lisztérzékenyek fóruma
Szia Izabella!
Esetleg a szójalisztet is kipróbálhatjátok ( ha nem érzékeny szójára) + a Glutenix gluténmentes búzakeményítőt és a rizslisztet , ahogy Erzsike is javasolta.


25. Erzsike 2008. 01. 04. 22:38:26
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Izabella!
Bár nem kenyér, de nagyon tápláló és egészséges "finomság" a sárgarépa torta (URL-re kattintva ott a recept). A kukorica keményítőt helyettesítsd rizsliszttel. (csökkenthető a darált dió súlya is)


(1. lap) >>>2 lap

 

Regisztrált felhasználók belépő felülete
 Név:
 Jelszó:

MiM - Medical Info Media
A WEB-lapon megjelenő információk nem pótolják az orvosi vizsgálatokat, a szükséges beavatkozásokat, az alkalmazható terápiák hatékonyságát.
MiM
eXTReMe Tracker