Köszöntő

 INFORMÁCIÓ
 Orvos/Partner adatbázis
 Partnereink publikációi
 Partnereink közleményei
 Gyógyforrás (linkajánló)
 Folyóirat
 Ügyeletfigyelő
 Partner WEB felületek
 Partner termékkatalógus
 Pályázatok
 Rendezvények
 Továbbképzések
 Egyéb

 KOMMUNIKÁCIÓ

 Egészségnevelő programok
 Fórum
 Aktuális
 Lakossági tanfolyamok
 Állás
 Keres-Kínál

 SZOLGÁLTATÁSAINK
 Partner-szolgáltatók
 Kiadványok
 Hírlevél
 GYIK
 
Magyar English Deutsch
 
Ügyfélszolgálat:
 MiM-Net Innovációs Kft.
 5000 Szolnok
 József Attila út 83.
 Telefax: +36 (56) 999-460
 E-mail: info@mimnet.hu
 
Archívum
Impresszum


Fórum
Keresés:


51. Csipike 2006. 12. 03. 17:03:59
Tejfehérje érzékenység
Shumi!Az én gyerekem "csak" tejfehérje érzékeny és mellette asztmás fulladásos tünetei vannak. Az asztmások fórumában találkozhattál velem.
A tejfehérje érzékenyeknek jár emelt családi pótlék és közgyógyigazolvány? Mit tudok a közgyógyigazolvánnyal kezdeni? Mire jó az, egy tejfehérje érzékeny esetén?
Kinőhető a tejfehérje érzékenység? Ha igen, akkor mennyi idő alatt?


52. Schumi 2006. 12. 03. 8:00:00
Tejfehérje érzékenység
Csipike! Téged már láttalak a másik fórumon, igaz? A támogatás nem jár külön a lé.-re és a tejfehérjeérzékenységre. A gyermek felemelt családi pótlékot kap és közgyógy igazolványt. Egy darabig. A lé. A kérdéseidre választ kaphatsz a lé. fórumon, több téma is foglalkozik a témával.


53. V-né 2006. 12. 01. 22:13:07
Fogászat
Mindenkinek, aki közgyógyigazolvánnyal szeretne fogszabályozót készíttetni a gyerekének, azt üzenem, hogy ma jártam az Önkormányzatnál, alol elém tettek egy nyomtatványt mely szerint a közgyógyászati igazolvánnyal rendelkezők fogszabályozó készítésekor kedvezményt vehetnek ígénybe az 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról, 49. § (2) bekezdés, b) pontja szerint!!!

"Közgyógyellátás

49. § (1) A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás.
(2) A közgyógyellátási igazolvánnyal (a továbbiakban: igazolvány) rendelkező személy – külön jogszabályban meghatározottak szerint – térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítási támogatásba befogadott
a) járóbeteg-ellátás keretében rendelhető gyógyszerekre – ideértve a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszereket is – gyógyszerkerete erejéig,
b) egyes, külön jogszabályban meghatározott gyógyászati segédeszközökre, ideértve a protetikai és fogszabályozó eszközöket is, valamint azok javítására és kölcsönzésére, továbbá
c) az orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra [az a)–c) pont szerintiek a továbbiakban együtt: gyógyító ellátás].
(3) A (2) bekezdés b)–c) pontja szerinti esetben a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig vehető igénybe térítésmentesen az ellátás.
(4) A gyógyszerkeret
a) a rendszeres gyógyszerszükséglet támogatását szolgáló egyéni gyógyszerkeretből, és
b) az akut megbetegedésből eredő gyógyszerszükséglet támogatását szolgáló eseti keretből tevődik össze."


54. V-né 2006. 09. 20. 12:04:14
Fogászat
Tartósan beteg gyerekemnek fogszabályozó készüléket készítenek. Közgyógyigazolvánnyal rendelkezünk ( 2007.03.31.-ig érvényes!), de mégis ki kell fizetnünk közel 10.000 Ft.-t a fogszabályozó készülékre. Kérdésünkre azt válaszolták, hogy a fogszabályozó árát júniustól nem támogatja az OEP.
Az OEP honlapján ezt találtam a "Közgyógyellátás keretében igénybe vehető gyógyító ellátások" -nál.

A közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező személy – főszabály szerint - térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítási támogatásba befogadott
járóbeteg-ellátás keretében rendelhető valamennyi gyógyszerre és a különleges táplálkozási igényt kielégítő, tb támogatott tápszerekre gyógyszerkerete erejéig,
társadalombiztosítási támogatással igénybe vehető egyes gyógyászati segédeszközökre, protetikai és fogszabályozó eszközökre,
e gyógyászati segédeszközök javítására és kölcsönzésére, továbbá
az orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra (pl. gyógyfürdő ellátás).
Kizárólag érvényes közgyógyellátási igazolvány bemutatása esetén lehet közgyógyellátás terhére rendelni gyógyító ellátást, a beteg személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges mértékben.
A gyógyító ellátások közgyógyellátás jogcímen rendelésekor az orvos köteles egyeztetni a rendelkezésére álló dokumentációban és a közgyógyellátási igazolványon szereplő adatokat, és az igazolvány lejáratának időpontját.
Segítene valaki, hogy akkor most miért is kell fizetnem???


55. Erzsike 2006. 09. 05. 11:48:50
Gyógyúszás
Megjött az ősz , új tanév, régi gondok.
A gyógyúszásra kért beutaló hiányosan van kitöltve; nem a kellő nyomtatványra készült... :)
Szülőként látom, nem csak az én gondom, hogy újra vissza kell mennem az orvoshoz, újabb beutalóért.
Az URL-re kattintva megtaláljátok a gyógyúszás kiírásával kapcsolatos 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelet, melyből kiderül, hogy:
vonalkódos orvosi rendelvénnyel (piros vény) és két példányban kitöltött kezelőlapon ("babás lap") rendelhető a gyógyúszás.
A vénynek tartalmaznia kell:
-a beteg nevét, lakcímét, születési dátumát (év/hónap/nap), társadalombiztosítási azonosító jelét,a rendelés időpontját
- gyógyúszás kezelési kód: 10
- időtartalmát (pl. hetente kétszer, fél évig)
- diagnózis, BNO kóddal is vagy csak BNO kód
- közgyógyellátás jogcímen történő rendelés esetén a beteg közgyógyellátási igazolványának számát,
- a gyógyászati ellátást nyújtó szolgáltató megnevezését( pl. Gyermekszív 2000 Alapítvány)

A kezelőlapokat az orvos biztosítja.( ára 7 Ft. körül van) Beszerezhetőek: Pátria Zrt. Budapest XIII. ker. Hegedüs Gyula u. 25. Nyitva: H-Cs: 8-16,30; P: 8-14. 06-1-463-0440


56. andi 2006. 07. 09. 6:43:41
Sztóma
Az új közgyógy rendszer egyelőre csak a gyógyszerekre vonatkozik.A gyógyászati segédeszköz ártárgyalást kiírták ugyan,de vissza is vonták, és a fene tudja mikor lesz.Ott jelenleg még minden a régiben maradt,aztán majd meglátjuk!Tudtommal a cégek és az ILCO szövetség is azon van, hogy ne kelljen majd fizetni.
Andi


57. Pollák Éva 2006. 05. 31. 16:01:10
Lisztérzékenyek fóruma
A keményitő mennyisége nem korlátozott, még egyelőre, 18 év alattiaknál közgyógy. igazolványra ingyenes.


58. MO-BE Kft. 2005. 04. 19. 17:20:45
Hallókészülékek és kiegészítőik
Tisztelt Katalin!
Minden kérdés jogos és a kérdezöt akár századszor is megilleti a válasz.
Az édesanyjának javasolható készülékröl csak orvosi vizsgálat után van módunk nyílatkozni.
Az árainkról az szakrendelöinkben kifüggesztett árlistákból vagy konkrét készülék esetén telefonos tájékoztatással tudunk felvilágosítást adni.
Honlap címünk: www.mo-be.hu
Szakrendelöinkben TB. támogatott termékeket valamint teljesárú termékek vásárlására is van lehetöség.
Alacsony jövedelmü személyek esetében, az Önkormányzat által kiadott közgyógyigazolvány jogosíthatja fel a teljes TB. támogatás igénybevételére.
A készülékárak esetében csak a mi esetünkben tudunk nyilatkozni, a mi áraink a kórházakban megszokott téritési díjakkal megegyeznek vagy esetenként maximum 5-10%-kal magasabbak.
Tisztelettel:
MO-BE Kft.


59. Erzsike 2005. 04. 09. 22:02:11
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Évi !
A "·Közgyógyellátás, közgyógyellátási igazolvány"-al kapcsolatosan bővebb információkat az URL gombra kattintva éritek el: Erzsike


60. lindababa 2005. 04. 05. 6:49:29
Rákbetegek fóruma
Visszanéztem a korábbi levelemet, látom, írtam a gyógyszertámogatásról is. Ha arra gondoltál, ahhoz be kell menni az OEP pénztárba, kérni igénylőlapot. Azzal el kell menni a háziorvoshoz, ráírja, kb. hány forint a szedett gyógyszer. Ha van közgyógyod, akkor is lehet kérni. Ki kell tölteni, mellékelni kell az idei és tavalyi kórházi papírok másolatát, meg amit még kérnek. És vissza kell vinni az OEP-hez. Elbírálják és postán küldenek valamilyen összeget. Ezt évente lehet igényelni, amikor pénzt kapsz, ahhoz képest 1 év múlva lehet beadni megint az igényt. Ha kevés a pénzetek, te a férjedtől függetlenül szintén kérhetsz gyógyszertámogatást. Ha sok gyógyszert szedsz. Vagy vitaminkészítményeket, Béres csepp stb. A közgyógy igazolányt is meg lehet próbálni, arra már nem emlékszem, hogyan, de a háziorvosotok biztos segít.
Erzsike


61. Sophien 2005. 02. 28. 17:27:51
Lisztérzékenyek fóruma
Sziasztok!
Az én kislányom tejérzékeny, ez álltal kapom az emeltszintű családi pótlékot és a közgyógy támogatást, az lenne a kérdésem, hogy jár-e még bármi más támogatás erre a betegségre?
Előre is köszönöm.


62. lindababa 2005. 02. 02. 6:33:16
Rákbetegek fóruma
Sziasztok!
Nem tudom, anyagilag segít-e valamelyikőtök hozzátartozóján az alábbi felfedezésem. A városi önkormányzatnál tudtam meg, hogy a daganatos emberek kérhetnek segélyt. Nálunk, ha jól emlékszem, 72.500 Ft a jövedelemhatár, a segély nem emlékszem, 40000 vagy 60000 Ft-ig adható. Gondolom, ez a rendelet országos lehet, nézzetek utána. Sajnos én már későn tudtam meg, nem tudtam anyunak elintézni. Másik: Évente egyszer kérhető az eü. önkormányzatnál gyógyszertámogatás. Ez is jövedelemtől függő és attól is, a jövedelem hány százalékát teszi ki a gyógyszerfelhasználás. Közgyógyosok is igényelhetik. Be kell menni papírért az eü pénztárhoz, utána a háziorvoshoz. De le van írva benne minden. Mi már erről is lemaradtunk. Hátha valamelyikőtöknek sikerül egy kis pénzhez jutni, hiszen az egészséges táplálkozás sokba kerül.


63. ... 2004. 12. 23. 18:58:40
A betegjog belefér?
KARÁCSONYI "MEGLEPETÉS"

Ma gyerekorvosnál jártunk gyerekemmel, ahol meglepetésemre az orvosunk nem tudta "közgyógyra" felírni a gyógyszerünket, mert a számítógép azt írta ki, hogy lejárt a közgyógyigazolványunk ( az igazolványunkra az van ráírva: " Ez az igazolvány érvényes : VISSZAVONÁSIG " Hát csak forgatom, nézegetem az igazolványunkat és sehol nem találok semmi utalást arra, hogy én balga, meg kellett volna hosszabbíttatnom valamikor ezt az igazolványt. Van valakinek valamilyen ötlete, magyarázata erre? Honnan kellett volna tudnom, hogy a "visszavonásig" szóló közgyógyigazolványunk szeptemberben lejárt?

Amúgy kellemes, boldog karácsonyt mindenkinek aki ezt a topicot olvassa.


64. ... 2004. 12. 23. 18:43:01
Lisztérzékenyek fóruma
MEGLEPETÉS

Ma gyerekorvosnál jártunk gyerekemmel, ahol meglepetésemre az orvosunk nem tudta "közgyógyra" felírni a gyógyszerünket, mert a számítógép azt írta ki, hogy lejárt a közgyógyigazolványunk ( az igazolványunkra az van ráírva: " Ez az igazolvány érvényes : VISSZAVONÁSIG " Hát csak forgatom, nézegetem az igazolványunkat és sehol nem találok semmi utalást arra, hogy én balga, meg kellett volna hosszabbítattnom valamikor ezt az igazolványt. Van valakinek valamilyen ötlete, magyarázata erre? Honnan kellett volna tudnom, hogy a "visszavonásig" szóló közgyógyigazolványunk szeptemberben lejárt?


65. hidijutka 2004. 07. 29. 18:14:25
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Luiza!
Gratulálok a kis Manótokhoz, sok örömet hozzá!

Egyben itt szeretnék szólni a babát várni szándékozókhoz!Luiza az élő példa, hogy egy lisztérézkenynek is születhet babája, fel a fejjel!

Kedves Luiza!
Biztos nem jutott még hozzád az új,most megjelent Gluténmentesen Extra könyv. Abban egy fejezetet én írtam, pont a kisbabások számára. Csak az Egyesületen keresztül forgalmazzuk.Ha Pesten jársz, fussunk össze, szívesen adok, nálam van még kb. 30 db könyv.(Nyári szünet miatt nem tudjuk most a klubfoglalkozáson adni, de szivesen eljuttatok hozzád is egyet. Ha befizetted az idei tagdíjat, akkor 1050,-Ft.Ha még nem,akkor 2100,-Ft.Póstán is nagyon szivesen elküldöm, majd később elküldöd az árát.)

Próbáld meg, legalább fél éves koráig szoptatni a babát(szoptatás,fejés,szoptatás,...)Ha szükséges, akkor négy hónaposan már elkezdheted a gyümölcsöket, de lisztes rántást csak 1 éves kor után. Addig a főzelékeket mindig csak!krumplival sűrítsd be.Nem szabad kekszet, babapiskótát,kiflicsücsköt se adni.Nem kell a dolgok elébe menni, nagyanyáink is így csinálták, nekik is jó volt. Talán nekünk se árthat.A gyerekorvosotok ezt érti a diéta alatt, ami nem is diéta, hanem az korszerű csecsemőtáplálás, amit nagyanyáink találtak ki.

Azért nem szabad nagyon korán terhelni gluténnal a szervezetet, mert ezzel károsítanánk a bélbolyhok felszínét, ha a második gyermeketek is örökölte a lisztérzékenységet. Emiatt most megszúrni nem érdemes, mert ha betartjátok a "diétát", akkor úgysem kerül glutén a szervezetébe, tehát negatív lenne az eredmény. De attól még lehet lisztérzékeny, ha örökölte a DQ2 és/vagy DQ8 génszakaszt.
Egy éves korig ne adjatok neki semmilyen fogmában glutént. Ha majd elkezditek adni, akkor leghamarabb fél év múlva jelentkeznek úgy is a tünetek, ráértek akkor szembesülni a dologgal.(A ti esetetekben akkor majd megnyugtató lesz a genetikai vérvétel, az biztos.) Addig csak fejlődjenek ki jól a bélbolyhok alapjai.

Erről én ezt gondolom, de a könyvben is Dr.Varga Levente főorvos úr is(akit személyesen még nem ismerek, de munkásságát nagyon tisztelem) kiegészítette azzal, hogy ez nem egységes álláspont, egyes gyermekgasztroenterológusok gondolják így. De én még ennek a cáfolatát nem olvastam, józan paraszti-ésszel is goldolom, hogy ez így lehet.De tiszteletben tartom a Főorvos úr véleményét is.

A lisztérzékenység gyakran társul a cukorbetegséggel!!!Sajnos!. Ettől én is nagyon félek. Nem tudják még az orvosok, hogy előbb alakul-e ki a lisztérz. vagy a cukorbetegség. Számomra lényegtelen, de biztos, hogy összefüggés lehet közöttük. A cukorbetegek szűrésénél már 80 %-ban találtak lisztérzékenységet. Fordítoptt vizsgálati sorrendről még nem hallottam statisztikát.

Viszont a jól tartott lisztdiéta késleltetheti a a cukorbetegség kialakulását.Ezt már hallottam orvostól.(Olyanoktól, akiket én is szaktekintélynek tartok a mi betegségünk körében.)

Az iskolai tankönyvek az általános iskolákban most már országosan ingyenesek(Nálunk Újpesten ez már évek óta így volt)De csak az alaptankönyvek, a nyelvkönyvekért sokat kell továbbra is fizetnünk.
A lisztérzékenység tartós betegségnek számít, tehát az étkezési hozzájárulás járna, ha a gyerek is bent ebédelne. De van olyan település, ahol a lisztérzékeny is jogosult az 50%-os ebédhozzájáruláshoz és ezt a juttatást ők pénzben megkapják. Nem egy nagy összeg, de vannak olyan családok, ahol ez is nagyon sokat számít.( és nem a saját hibájuk miatt alakult így)
Az emelt szintű családi pótlék jár, kérhetitek a Közgyógy. igazolványt.Ezen kívül más jutatás nem jár, tudomásom szerint.

Ha tudsz, küldjetek fényképet a Manóról.(Remélem nem haragszol a Manó megszólításért.) Jutka


66. MO-BE kft 2004. 07. 15. 8:21:08
Hallókészülékek és kiegészítőik
Kedves Gábor!
Köszönjük a kérdését, nagyon hasznos!
A menet a következö:
-Egy szakrendelöbe történt bejelentkezés után, orvosi vizsgálat következik (fül-orr-gégészeti és audiológiai szempontokból)
-Majd az orvos javallatára az audiológus asszisztens egy több lépcsös vizsgálatot végez, egy erre kialakított csendes kamrában
-Az eredmények bírtokában az orvos javasolhatja, ha szükséges a hallókészüléket
-Közösen orvos, asszisztens és a beteg kiválasztják a neki minden szempontból megfelelö készüléket (szerencsés olyan kiszolgálót keresni aki ilyenkor legalább 4-5 féle gyártó készülékét tudja megajánlani, ehhez a kiszolgálónak legalább 8-10 gyártóval kapcsolatban kell lennie)
-Majd a készülék legyártatása, programozása után, próbahordási idöt jelölnek meg (2-3 hét)
-Ha a beteg megelégedettségére szolgál a készülék véglegesítik, elvégzik a finomításokat a készülék hangzásában és a beteg a vény aláírásával átveszi a készüléket
Ez egy összesürített metszete a készülék kiadásoknak.
A támogatások mértéke, mindig a készülék tipusától és a beteg besorolásától függ (itt arra gondolunk, hogy van-e közgyógy igazolványa vagy sem), mert egyes esetekben a Társadalom Biztosító fizeti ki a teljesösszeget.
A kezdeményezés lehet az öné is egyszerüen elmegy egy szakrendelöbe és kijelenti, hogy szeretné megvizsgáltatni a hallását, itt szeretnénk tisztelettel felajánlani a segítségünket, jelen pillanatban az országban két helyen, de hamarosan öt helyen kiszolgáló szakrendelöink bármelyikében. Érdeklödését szeretettel várjuk és elöre is köszönjük.
Tisztelettel:
MO-BE kft.


67. J. Viki 2004. 07. 10. 12:27:07
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Jutka néni!
Már van közgyógyigazolványom.Az iskolával kapcsolatban még nem tudom mi lesz.
Csütörtökön megyek vérvételre, majd megkérdezem az orvosom, hogy esetleg maradhatnék-e ott ahol vagyok. Mert eddig konkrét válazt nem adott erre.
Viki


68. hidijutka 2004. 07. 09. 20:25:14
Lisztérzékenyek fóruma
Szia Viki!
Ezen az oldalon,a publikációk rovatban találsz egy gluténmentes gyógyszerlistát.Ott nézd meg mindig minden gyógyszernek a gluténtartalmát is! Ahol, a gluténmentes rublika üres, ott nincs adat, vagy még csak most vizsgálják. Ahelyett keress valamilyen más gyógyszert.
Nem tudom,hogy kaptatok-e közgyógyigazolványt. Ha még nem, akkor az önkormányzatnál intézzétek el. Azzal valóban ingyen írhat a körzeti orvos is gyógyszereket.Mi van a sulival?Szia jutka


69. hidijutka 2004. 03. 23. 20:15:43
Lisztérzékenyek fóruma
Bkati! Nagyon hálás vagyok azért, hogy leírtad, hogy 18 év lisztdiéta után jelentkezett nála a diabetes.Március 17-én volt nálunk Újpesten egy nagyszerű, orvosi előadás pont erről.Dr.Nagy Szakáll Zsuzsanna,diabetológus doktornő véleménye is ez, hogy sajnos elég gyakran társul ez a betegség is "hozzánk".Sajnos nagyon kevesen jöttek el az előadásra, de akik ott voltak, azok rengeteget tanulhattak, velem együtt. Ott volt a Diabeteses fiatalok vezetője is, szándékosan így írtam a címűket, mert változni fog a nevük a közeljövőben. Ha gondolod keresd meg őket, ők jobban tudnak nektek segíteni a cukor dologban ,mint én.A doktornő elmondása szerint is így lehet,hogy valamilyen vírusfertőzés gyorsítja fel a cukorbetegség jelentkezését.Szerintem a cukorbetegségre is kérhetitek a közgyógyot. Nálunk minden hónapban van a polgármesternek egyéni fogadóórája,előjegyzésben időpontot kell kérni tőle és nála kell kérvényezni a felülvizsgálatot. Írásban is megteheted, 30 napon belül válaszolniuk kell,tedd meg írásban a kérésedet.A családi pótlékra is van megoldás, ha eddig kaptátok az emeltszintű családit, akkor kérni kell a 67 %.os rokkantság megítélését és ha nincs jövedelme a gyereknek, főiskolásnak honnan lenne, akkor megitélhetik. De ez csak havi 13.000-Ft körül lenne, a gyerek saját jogán.
Nem értem, miért utasították el a családi pótlékra hivatkozva, reklamáljatok.Jutka


70. bkati 2004. 03. 22. 17:31:22
Lisztérzékenyek fóruma
Köszi a gyors választ hidijutka! A régi hozzászólásokat olvasva a közgyógy igazolvánnyal kapcsolatban szeretném a véleményedet kérni. A lányom immár huszadik évében járva 18 éve diétázik és most januárban kiderült róla hogy 1 tipusú diabeteszes - valószínű, hogy vírusos fertőzés szövődményeként (!?). Főiskolai hallgató, így már nem jár a részére az emelt összegű családi pótlék. Ezzel az indokkal utasítottak el az önkormányzatnál, hogy legyen neki közgyógy igazolványa. Szerinted tehetek-e még valamit az igazolvány megszerzése érdekében?


71. hidijutka 2004. 03. 11. 21:40:09
Lisztérzékenyek fóruma
Szilvi, jól látod, én tüntem el egy ideig,leégett az alaplapom, de viszonylag gyorsan kicserélték. Már újra itt vagyok, habár biztos volt aki örült, hogy eltüntem.(Nem rátok gondoltam.) Melyik orvosodnak vitted a leletedet? A gasztroorvosodnak kellene egy javaslatot adni a közgyógyra, egy formanyomtatványon.Azt kell bevined az Önkormányzathoz. A Közgyógy igazolvány nem jár senkinek! Ez csak megitélhető juttatás. Két tipusa van, az egyik a szociális alapon megítélt mód, ezt a sokgyerekes családoknak szokták megadni vagy a kis nyugdíjasoknak.A másik mód vonatkozik ránk, amikor a betegség alapján itéli meg a helyi Önkormányzat, ők itélhetik meg, hogy anyagilag hány embernek tudják abban az évben megadni.A szakfőorvos, a gasztroenterológus főorvos nyomtatványát kell beadni az Önkormányzathoz, ha elutasítják, akkor azonnal fellebbezni kell a polgármesterhez. Általában ő már mérlegeli a dolgot.Budapesten is van olyan kerület, ahol nem adják meg, de ott viszont gyógyszertámogatásban egyenlítik ki a költségeket.A cukorbetegeknek már megítélték az ingyenesen felírható gyógyszerkészítményt. Fruktózt irhatnak fel és nem szaharint.Nekünk lisztérzékenyeknek az lenne jó, ha végre gluténmentes lisztet írnának fel ,havi adagban.Egyelőre ez még csak álom.Jutka


72. szilvi 2004. 03. 10. 17:49:27
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves hidijutka! Anyu ma vitte fel a leletemet a dokihoz és Ő azt mondta, hogy nekem nem jár a közgyógy. Felsorolt több mindent de a vége az, hogy nem. Az egyik ismerősöm cukorbeteg tudomása szerint minden hóban járna neki szaharin a közgyógyra de még egyszer sem kapta meg. Igaz ez?Edit a kukoria-rizs kenyeret akartam megsütni a gép el is lett indítva de közben áramszünet volt így lőttek az egésznek. Majd később még megpróbálom.Sziasztok.


73. Pollák Éva 2004. 03. 10. 13:09:16
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Szilvi! Gyermekek esetén, amennyiben már van közgyógyos igazolványod orvosodnak rendelkeznie kell közgyógyos listával, ezen vannak rajta, milyen gyógyszerk irhatók fel ingyenese. Pl ha mandulagyulladásotok van, akkor néhány antibiotikum is jár ingyen.
Ha nincs igazolványod még, akkor a gyermagastros orvosod igazolja a gyermek betegségét, általában igazolt lisztérzékenység esetén 5 évet ir alá. Utána kell a polgármesteri hivatalban az igaolványt kiállittatni.


74. szilvi 2004. 03. 09. 21:14:10
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves hidijutka most kezdtem el olvasni a régebbi oldalakat és ott olvastam(#1022#), hogy mi mindenre jó a közgyógy. Én szemüveges vagyok akkor ezt ezen a téren is igénybe tudom majd venni, mert az nagy segítség lenne. A gyerekeknél van korlátozva, hogy milyen tipusú betekségekre adhatják a gyógyszert közgyógyra vagy ez általános? Mert a mi háziorvosunk elég pénzfüggő napjában 1 orvoslátogató megfordul nála ami általában 1 óra intervallumot vesz igénybe a betegek idejéből mert még véletlenül se jönne rendelési idő előtt vagy után és ez egy 8-12-ig tartó rendelési idő alatt elég érdekes, és gondolom arról diskurálhatnak, hogy ha lehet minél több esetben az Ő gyártójának a gyógyszerét írja föl. És aki nem járatos az ilyen dolgokban az ezt nem tudja kivédeni. Amit adnak azt esszük meg. Hú már nagyon eltértem a lényegtől , de jól esett a mérgemet kiengedni. Edit köszi a választ. A Danonon én is nemrég vettem észre a jelölést, szerintem nemrék történhetett ez a változás.


75. hidijutka 2004. 02. 19. 7:46:55
Lisztérzékenyek fóruma
Kedves Baba!
A lisztérzékenyeknek nagyon kevés támogatás jár,például a mai törvények szerint,22éves koráig a családi pótlék, ha középiskolai tanulmányokat folytat. Ez a kor után a saját jogán is kaphatja, ha a 3 havi átlagkeresete nem haladja meg a nyugdíj minimumot, de ezt külön jkérvényezni kell. Ha munkaviszonyban áll, akkor havi 1500,-Ft adójóváírást kaohat.Méltányossági alapon megítélhatik neki a közgyógyigazolványt, ezen kívül semmi támogatást nem kapunk.
Ha igényled, akkor 67%.ban kérheted a rokkanttá nyílvánítást és 20 évesen nyugdíjból élhetsz, de a lisztérzékenyek nem ezt választják. Gyerekeddel 14 éves koráig méltányossági alapon megítélt,meghosszabbított GyES-en lehetsz, de ezt se tudják sokan megengedni maguknak. Szóval teljes anyagi csőd ez a betegség.Jutka


1. lap 2. lap (3. lap) >>>4 lap

 

Regisztrált felhasználók belépő felülete
 Név:
 Jelszó:

MiM - Medical Info Media
A WEB-lapon megjelenő információk nem pótolják az orvosi vizsgálatokat, a szükséges beavatkozásokat, az alkalmazható terápiák hatékonyságát.
MiM
-->